Grafenul vă permite să vedeți lentilele de contact pentru a vedea imaginile în infraroșu

Sună ca un thriller de spionaj și puteți vedea imagini în infraroșu atâta timp cât vă puneți o pereche de lentile de contact. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan și-au transformat ochelarii într-o realitate, folosind grafen pentru a dezvolta senzori de imagine cu infraroșii, fără a avea nevoie de dispozitive de răcire voluminoase. Datorită dimensiunii sale mici, greutății reduse, poate fi integrat în lentile de contact sau telefoane mobile, în domeniul militar, de securitate, medicină și alte domenii au o gamă largă de aplicații.

Studiul a fost publicat în revista Nature Nanotechnology. Lungimea de undă în infraroșu între 760 nm și 1 mm este lungimea de undă decât lumina roșie, mai lungă decât cea vizibilă, împărțită în trei tipuri de infraroșu, infraroșu și infraroșu. Atât senzorii IR cât și senzorii infraroșii de departe trebuie să funcționeze la temperaturi foarte scăzute. Chong (Zhaohui Zhong), profesor asistent de inginerie electrica si informatica de la Universitatea din Michigan, si echipa sa au imbunatatit procesul de producere a semnalelor electrice de la grafen, instaland un strat izolant intre doua fulgii de grafen cu un curent electric.

Când lumina atinge topul de grafen, dispozitivul eliberează electroni și creează o gaură încărcată pozitiv. Apoi, sub efectul tunelului cuantic, electronii trec prin stratul izolant intermediar și ajung pe fundul stratului de grafen. În acest moment, orificiile încărcate pozitiv rămase pe graful superior vor produce un câmp electric și vor afecta curentul de grafen inferior. Prin măsurarea schimbării curentului, se poate deduce luminozitatea luminii iradiate pe grafena superioară. Chong a spus că noua metodă a permis mai întâi sensibilitatea senzorilor IR și far-infraroșii la o înălțime nouă care ar putea fi comparabilă cu un senzor de infraroșu tradițional care a necesitat funcționarea unui dispozitiv de răcire.