Grafenul ajută la prevenirea ruperii oțelului

Un cercetător indian și partenerul său au inventat o nouă tehnologie care folosește grafen pentru a preveni ruginirea oțelului.

Ruginirea oțelului este o mare problemă în industria automobilelor. Deși acoperit cu vopsea, este ușor de zgâriat și cromul este aplicat pe bara de protecție. Procesul implică adăugarea de substanțe chimice toxice

Pentru a rezolva această problemă, SUNY Buffalo profesor de chimie Sarbajit Banerjee și doctoratul Robert Dennis a dezvoltat un compozit polimer care conține grafen

Grafenul este un strat de atomi de carbon, are conductivitate electrică hidrofobă și puternică. Aceste proprietăți permit oțelului să reducă reacția electrochimică a fierului de fier de fier în timp ce este expus la apă.

Cei doi cercetători au adăugat stratul de compozit la un lac, l-au aplicat pe oțel și apoi l-au scufundat în apă sărată. Într-un climat tipic de iarnă, amestecul de apă sărată și sare și zăpadă este diferit și o mașină întâlnește o mașină, deci este foarte eficientă ca o alternativă de mediu foarte slabă.

Inițial, foaia de oțel lăcuită a supraviețuit numai câteva zile în saramură. Cu toate acestea, prin ajustarea concentrației și a dispersiei grafenului adăugat, Banerjee și Dennis pot păstra lacurile în acest mediu timp de o lună.

Banerjee a spus că dorește să adauge ceva la stratul de acoperire care detectează modificările pH-ului apei în apropierea zgârieturilor și reacționează cu apa într-un mod care sigilează crăpăturile.

Deși această tehnologie este departe de comercializare, unele companii mari din industria siderurgică sunt, de asemenea, interesate să participe la studiu, în special la Tata Steel, care a finanțat deja experimentul lui Banerjee. Cei doi oameni de știință au primit, de asemenea, 50.000 dolari sub formă de granturi de la Institutul de Stat pentru Prevenirea Poluării din New York.

Într-un comunicat de presă, Banerjee a declarat că vopseaua poate fi produsă folosind echipamentele existente la o fabrică de oțel locală.

Spre deosebire de cromul hexavalent, care este utilizat pentru a acoperi barele de protecție și unele motoare, grafenul este netoxic deoarece este un atom de carbon și nu necesită utilizarea de acizi puternici și este sigur în timpul procesului. Aceste motive fac din grafenul un material magic pentru viitoarele componente electronice.